De Australian Labradoodle
De oorsprong bevindt zich in Australië; daar was men op zoek naar een hond met hulphond kwaliteiten, maar die tevens hypo-allergeen was.
Door jarenlang selectief te fokken met alleen honden met exact de gewenste kenmerken, gelet op het gewenste vacht type, temperament en gezondheidsnormen, hebben Tegan Park en Rutland Manor (de zgn. founders/ grondleggers) de standaard ontwikkeld die we nu kennen en liefhebben; de Australian Labradoodle.

F1 en F2 en Multi-gen Labradoodle
De "gewone" labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. Pups zullen na diverse generaties nog steeds genen hebben van 50% labrador en 50% poedel. Een Multigen labradoodle is een kruising tussen een ''gewone'' labradoodle en een Multigen of een Australische labradoodle.

Op zich zijn dit vast ook fantastische honden, alleen is de kans aanwezig dat deze honden haren verliezen en de andere met zorg gefokte eigenschappen van een Australian Labradoodle mist.

Indien u een Labradoodle wilt aanschaffen om zijn hypo-allergene- en/ of om zijn andere specifieke (karakter-)eigenschappen, doet u er goed aan een rasechte (multigen) Australian labradoodle aan te schaffen.
Een labradoodle is alleen rasecht als de ouders en grootouders ook Australische labradoodles zijn. U doet er goed aan om te vragen naar de stamboom van een eventueel aan te schaffen pup.

Sterilisatie en castratie
De labradoodle wint aan populariteit; wij snappen dat heel goed! Steeds meer mensen besluiten om met een al dan niet Australian Labradoodle te willen gaan fokken. Omdat de Australian Labradoodle nog geen erkend ras is volgens de raad van beheer, ben ik aangesloten bij de ALAEU; een van de rasverenigingen voor de Australian Labradoodle. een van de voorwaarden die der ALAEU stelt is dat alle pups die niet voor een fokprogramma van een ALAEU lid gebruikt gaan worden, voor de leeftijd van uiterlijk 18 maanden gesteriliseerd of gecastreerd dient te worden. Dit is dus een van de onvoorwaardelijke voorwaarden bij de aanschaf van een Brabantse Doodle.